Papriky s rajčaty - sterilované recept


Papriky s rajčaty - sterilované recept.

Ingredience:
- Papriky (nejlépe různobarevné pro pěkný vzhled)
- Rajčata
- Voda
- Ocet (nejlepší je jablečný nebo vinný)
- Cukr
- Sůl
- Černý pepř
- Pár bobkův listů
- Celý kmín
- Česnek (dle chuti)

Recept:
1. Nejprve si připravte sklenice na sterilování. Ty musí být dokonale čisté a sterilní.
2. Papriky umyjte, odstraňte semínka a nakrájejte na proužky nebo kousky dle přání. Rajčata umyjte a pokud jsou velká, tak je nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
3. V hrnci přiveďte k varu vodu s octem. Poměr vody k octu by měl být přibližně 3:1. Přidejte cukr a sůl dle chuti (orientačně na 1 litr vody 1 lžička soli a 2 lžíce cukru), bobkové listy, celý kmín a pár zrnek černého pepře.
4. Do horkého nálevu vložte připravené papriky, rajčata a česnek. Nechte krátce prohřát, ale nepřiveďte k varu, aby zelenina zůstala křupavá.
5. Sterilizované nádoby pečlivě naplňte zeleninou a zalijte horkým nálevem až po okraj. Ujistěte se, že mezi kousky zeleniny nezůstávají vzduchové bubliny.
6. Sklenice pevně uzavřete a sterilujte. Sterilování v horkovodní lázni po dobu 15 minut od okamžiku, kdy voda začne vřít, je obvykle dostatečné.
7. Po sterilování nechte sklenice vychladnout, nejlépe přes noc, na pokojovou teplotu. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.

Tipy:
- Přidání lžičky oleje do každé sklenice před zalitím nálevem může zlepšit konzervaci.
- Hra si s poměrem cukru a octa může změnit charakteristickou chuť nálevu. Experimentujte a najděte svou oblíbenou kombinaci.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat pár plátků chilli papriček.
- Ujistěte se, že sklenice jsou opravdu pevně uzavřené před sterilizací, aby do nich během procesu nepronikl vzduch.