Česnečka z uzeného kolene recept.
Česnečka z uzeného kolene je skvělá volba pro chladnější dny a díky kombinaci česneku a uzeného masa nabízí opravdu bohatou chuť. Zde je návod, jak si takovou česnečku připravit.
- Ingredience
- 1 uzené koleno
- 1 litr vody nebo vývaru
- 5-8 stroužků česneku
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 1 petržel (kořen)
- Sůl a pepř podle chuti
- Majoránka podle chuti
- 1 bobkový list
- 2-3 kuličky nového koření
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- Hrubá mouka na zápražku (volitelné)
- Čerstvý chléb nebo topinky pro podávání
- Recept
1. Nejprve si připravte uzené koleno. Pokud je velké, můžete ho rozkrojit na menší kusy. Koleno dejte do velkého hrnce spolu s 1 litrem vody nebo vývaru a vařte do měkka. To obvykle trvá asi 2 hodiny.
2. Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu - cibuli nadrobno, mrkev a petržel na tenké plátky.
3. Jakmile je koleno měkké, vyjměte ho z vody a nechte chvíli vychladnout. Poté maso oddělte od kostí a nakrájejte na menší kousky.
4. V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nakrájenou mrkev a petržel a krátce osmahněte. Poté vložte zpět do hrnce kousky masa.
5. Do hrnce přidejte bobkový list, nové koření, majoránku, nasekaný česnek a vařte vše společně ještě asi 10 minut.
6. Podle chuti osolte a opepřete. Pokud preferujete hustší polévku, můžete udělat lehkou zápražku z hrubé mouky a zapracovat ji do polévky.
7. Česnečku podávejte horkou, ideálně s čerstvým chlebem nebo topinkami.
- Tipy
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť česneku, přidejte ho více.
- Pro lehkou zápražku smíchejte lžíci sádla s lžící mouky a míchejte na pánvi, dokud nezíská zlatavou barvu. Poté zápražku vmíchejte do polévky a nechte chvíli provařit.
- Pokud chcete polévku ještě více zahustit, můžete do ní přidat nakrájené brambory na začátku vaření.
- Česnečku můžete ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou nebo pažitkou pro zvýraznění chuti a lepší vzhled.