Zeleninové chipsy recept.
Ingredience:
- 2 velké mrkve
- 1 pastinák
- 1 sladký brambor
- 1 červená řepa
- Olivový olej
- Mořská sůl
- Směs sušených bylinek (např. rozmarýn, tymián, majoránka)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Očistěte veškerou zeleninu. Pomocí mandolíny nebo velmi ostrého nože nakrájejte zeleninu na tenké plátky. Snažte se o co největší jednotnost tloušťky, aby se chipsy rovnoměrně upekly.
3. V míse jemně promíchejte nakrájenou zeleninu s trochou olivového oleje, dokud nebudou všechny plátky lehce pokryty.
4. Rozložte zeleninové plátky na pečicí papír vyložené plechy. Snažte se, aby se plátky navzájem nepřekrývaly.
5. Posypte plátky lehkou vrstvou mořské soli a sušených bylinek.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut, nebo dokud nezačnou kraje zeleninových chipsů zlátnout a křupat. Doba pečení se může lišit v závislosti na tloušťce plátků, takže doporučuji pečení pečlivě sledovat.
7. Po upečení nechte chipsy chladnout na plechu, aby získaly na křupavosti.
Tipy:
- Tloušťka plátků je klíčová. Příliš tlusté nedosáhnou požadované křupavosti, příliš tenké mohou snadno shořet.
- Experimentujte s různými druhy zeleniny a kořením. Například cuketa, batát, nebo i klasické brambory jsou také skvělou volbou.
- Pro extra křupavost nechte chipsy vypnouté v troubě s mírně otevřenými dveřmi, aby se vlhkost mohla odpařit.
- Skladujte v hermeticky uzavřené nádobě, aby si chipsy udržely svou křupavost. Pokud zvlhčí, můžete je na pár minut vrátit do trouby a znovu je "osušit".