Vietnamské palačinky s krevetami recept


Vietnamské palačinky s krevetami recept.

Vietnamské palačinky s krevetami jsou lehký a chutný jídlo, který přináší kousek vietnamské kuchyně přímo na váš stůl. Tento recept je jednodušší, než se zdá, a je plný svěžích chutí. Ideální pro letní večeře nebo jako exotická předkrm.

Ingredience:

- 200g rýžové mouky
- 400ml kokosového mléka
- 1/4 lžičky kurkumy
- Špetka soli
- 300g krevet, oloupaných a vyčištěných
- 1 malá hlávka salátu, natrhaná na malé kousky
- 1 svazek čerstvého koriandru, nasekaný
- 1 svazek mátových listů
- 1 mrkev, nastrouhaná
- 1 okurka, nakrájená na tenké proužky
- Rybí omáčka, pro podávání
- Sladká chilli omáčka, pro podávání
- 1 lžíce oleje pro smažení

Recept:

1. V míse smíchejte rýžovou mouku, kokosové mléko, kurkumu a špetku soli, dokud nezískáte hladké těsto. Nechte těsto odpočívat asi 20 minut.
2. Mezitím si připravte krevety. Na pánvi na středním ohni rozpalte lžíci oleje a osmahněte krevety do růžova, asi 2 minuty z každé strany. Odložte stranou.
3. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na střední teplotu. Když je pánev horká, nalijte na ni trochu těsta, aby se rozlilo do tenké vrstvy. Palačinku smažte, dokud nejsou okraje zlatavé a křupavé, asi 2-3 minuty, pak na jednu polovinu palačinky rozložte krevety a sklápějte palačinku na polovinu. Smažte další 1 minutu, pak vyjměte a pokračujte stejným způsobem s ostatním těstem a krevetami.
4. Podávejte palačinky ihned, ozdobené listy salátu, koriandrem, mátou, nastrouhanou mrkví a proužky okurky. Jako doplněk podávejte rybí a chilli omáčku.

Tipy:
- Pro extra chutné palačinky můžete do těsta přidat i jemně nasekanou červenou chilli papričku.
- Pokud máte rádi více zeleniny, můžete do náplně přidat také tenké proužky červené papriky nebo nakládanou ředkvičku.
- Pro veganskou verzi můžete použít tofu nebo pečené houby místo krevet.
- Nebojte se experimentovat s omáčkami pro podávání – kromě rybí a chilli omáčky se skvěle hodí i hoisin omáčka nebo vietnamská omáčka Nuoc Cham.