Vesnický páj (cottage pie) recept


Vesnický páj (cottage pie) recept
Vesnický páj, známý také jako cottage pie, je tradiční britské jídlo z mletého masa a bramborové kaše. Zde je postup přípravy:
Ingredience:

500 g mletého hovězího masa
1 cibule, nakrájená
2 stroužky česneku, nasekané
2 mrkve, nakrájené na kostičky
150 g hrášku
1 lžíce rajčatového protlaku
500 ml hovězího vývaru
1 lžíce worcesterské omáčky
1 kg brambor
50 g másla
100 ml mléka
Sůl a pepř
Olej na vaření

Recept:

Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte vařit do osolené vody, dokud nejsou měkké.
Mezitím na pánvi na oleji osmahněte cibuli dozlatova. Přidejte česnek, mrkev a mleté maso. Restujte, dokud maso není uvařené a ztratí růžovou barvu.
Přimíchejte rajčatový protlak, worcesterskou omáčku a chvíli restujte. Poté přilijte hovězí vývar a vařte, dokud se omáčka nezačne zahušťovat.
Přidejte hrášek a vařte ještě pár minut. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Uvařené brambory sceďte, přidejte k nim máslo a mléko a ušlehejte do hladké kaše. Ochutnejte a případně dosolte.
Mleté maso s omáčkou přesuňte do pekáče. Na maso rovnoměrně rozetřete bramborovou kaši.
Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 20 minut, než kaše zezlátne.

Tipy:

Pro intenzivnější chuť můžete přidat trochu červeného vína do masa během vaření.
Pokud máte rádi bylinky, přidejte do masové směsi trochu rozmarýnu nebo tymiánu.
Pro křupavější vrch bramborové kaše můžete před pečením posypat strouhaným sýrem nebo drobky chleba.

Cottage pie je výborný samotný, ale skvěle se hodí i s jednoduchým zeleninovým salátem.