Vepřový ořech s mrkvovým pyré recept


Vepřový ořech s mrkvovým pyré recept.

Vepřový ořech s mrkvovým pyré je lahodným jídlem, které může obměnit běžný jídelníček. Zde jsou potřebné ingredience a postup, jak tento pokrm připravit.

Ingredience
Pro vepřový ořech
- 4 vepřové ořechy (asi 150 g každý)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- pár snítek čerstvého tymiánu

Pro mrkvové pyré
- 500 g mrkve
- 50 g másla
- 100 ml mléka
- sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup
Začneme přípravou mrkvového pyré. Mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky. Dáme vařit do osolené vody, dokud není mrkev měkká. Poté vodu slijeme, přidáme máslo a mléko a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme na hladké pyré. Ochutíme solí a pepřem.

Pro vepřové ořechy si připravíme pánvičku, na které rozehřejeme olej. Vepřové ořechy osolíme a opepříme. Na pánvičce je z obou stran krátce opečeme, dokud nemají zlatavou kůrčičku. Během pečení přidáme rozdrcené stroužky česneku a tymián pro aroma.

Vepřové ořechy dáme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme je asi 10 minut, nebo dokud nejsou upečené dle vaší preferované míry propečení. Pečení v troubě pomáhá udržet maso šťavnaté.

Tipy
1. Přidání trochy muškátového oříšku do mrkvového pyré může zajímavě obohatit jeho chuť.
2. Pokud preferujete intenzivnější česnekovou chuť, můžete vepřové ořechy marinovat s česnekem a bylinkami již několik hodin před pečením.
3. Vepřové ořechy můžete podávat nejen s mrkvovým pyré, ale také s bramborovým pyré nebo čerstvým salátem pro lehkost jídla.

Doporučuji vyzkoušet tento pokrm pro speciální příležitosti nebo i jako nedělní oběd, kdy si chcete pochutnat na něčem výjimečném.