Vepřový guláš zahuštěný chlebem recept


Vepřový guláš zahuštěný chlebem recept.

- Vepřový guláš zahuštěný chlebem

-# Ingredience
- 500 g vepřového masa (nejlépe plec nebo krk)
- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžíce mleté červené papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného majoránku (nepovinné)
- 500 ml vody nebo vývaru
- 2-3 krajíce staršího chleba nebo rohlíků

-# Recept
1. Maso nakrájejte na kostky velikosti sousta. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek nasekejte nebo utřete.
2. V kastrolu rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a lehce nezezlátne.
3. Přidejte nakrájené maso a opečte ho ze všech stran dozlatova. Počasí tohoto procesu je důležité, aby maso zachovalo svou šťávnatost.
4. K masu přidejte mletou papriku, kmín, sůl, pepř a krátce restujte. Dbejte na to, aby paprika nepřipálila, jinak zhořkne.
5. Přilijte vodu nebo vývar tak, aby maso bylo jen tak tak ponořené. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte.
6. Guláš přikryjte a na mírném ohni nechte pomalu dusit, až bude maso měkké. Občas promíchejte a případně dolijte vodu, pokud by tekutina příliš ubývala.
7. Krajíce chleba nakrájejte na malé kostičky a přidejte je do guláše zhruba 10-15 minut před dokončením vaření. Guláš s chlebem vařte, dokud chléb zcela nerozvaří a guláš nezahustí.
8. Před podáváním dochuťte majoránkem, solí a pepřem dle chuti.

-# Tipy
- Pro větší chuťovou hloubku můžete použít kombinaci vody a tmavého piva místo čisté vody nebo vývaru.
- Pokud máte rádi pikantnější guláš, můžete přidat čerstvé chilli papričky nebo trochu chilli prášku během vaření.
- Chlebem zahuštěný guláš je ideální servírovat s knedlíkem nebo jednoduše s kouskem čerstvého chleba. Guláš také dobře chutná druhý den, kdy se všechny chutě pořádně spojí.
- Pokud máte k dispozici, přidání několika kapek tmavého balzamikového octa nebo trošky cukru může vyvážit kyselost a dodat guláši plnější chuť.
- Nebojte se experimentovat s bylinkami dle vaší chuti. Majoránek je klasický, ale také tymián nebo rozmarýn mohou guláši dodat zajímavý rozměr.