Vepřový guláš s mrkví recept


Vepřový guláš s mrkví recept.

Vepřový guláš s mrkví je vynikající a syté jídlo, které skvěle zasytí a zahřeje v chladnějších dnech. Následující recept je určen pro 4 osoby.

Ingredience:
- 500 g vepřového masa (nejlépe plece nebo krkovice)
- 2 středně velké cibule
- 3 středně velké mrkve
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžička mleté papriky (sladké nebo půl na půl s pálivou)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička sušeného majoránku
- 1 bobkový list
- 1 lžička kmínu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- 2 lžíce hladké mouky (pro zahuštění, volitelně)
- Voda nebo vývar

Postup:
1. Příprava masa: Maso očistěte a nakrájejte na kostky o velikosti cca 2 cm.
2. Smažení cibule: Na sádle nebo oleji na velké pánvi nebo v hrnci osmažte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
3. Přidání masa: K cibuli přidejte maso a opečte ho ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu.
4. Přidání koření: Přidejte mletou papriku (opatrně, aby nepřipálila), česnek, rajčatový protlak, majoránek, bobkový list, kmín, sůl a pepř. Promíchejte a krátce osmažte.
5. Dušení: Přilijte vodu nebo vývar tak, aby bylo maso ponořené. Přikryjte a na mírném ohni dusíme asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké. Občas promíchejte.
6. Přidání mrkve: Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka nebo kostky. Přidejte do guláše cca 30 minut před koncem vaření, aby se uvařila, ale zůstala mírně křupavá.
7. Zahuštění: Pokud preferujete hustší guláš, můžete na konci vaření přidat mouku rozmíchanou ve vodě a krátce provařit.
8. Dochucení: Na závěr guláš dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Před podáváním nechte guláš chvíli odstát.

Tipy:
- Guláš bude ještě lepší, pokud ho připravíte den předem. Chutě se tak lépe spojí.
- Podávejte s knedlíkem, chlebem nebo bramborami.
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat trochu worcesterské omáčky nebo kapku octa.
- Místo vody můžete použít tmavé pivo, které guláši dodá zajímavou chuť.

Tento tradiční recept na vepřový guláš s mrkví je jednoduchý a variabilní, takže ho můžete přizpůsobit podle svých chutí a preferencí. Dobrou chuť!