Vepřové závitky na smetaně recept.
- Ingredience
- 4 vepřové plátky (řízky)
- Sůl, pepř dle chuti
- 2 lžíce hořčice
- 4 plátky šunky
- 4 plátky sýra (ideálně eidam nebo gouda)
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička papriky
- Voda podle potřeby
- Recept
1. Vepřové plátky lehce naklepejte, osolte a opepřete. Na každý plátek naneste lžíci hořčice.
2. Na každý plátek maso položte plátek šunky a sýra. Maso pak pečlivě zrolujte a zajistěte špejlemi nebo nití, aby náplň během pečení nevytekla.
3. Na pánvi rozehřejte olej a závitky zprudka opečte ze všech stran, dokud nezískají zlatavou barvu. Poté závitky vyjměte a odložte stranou.
4. V tuku, který zbyl po opečení mas, osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek, majoránku a papriku, krátce osmahněte.
5. Do pánve vraťte závitky, přilijte smetanu a podle potřeby trochu vody, aby byly závitky polozahloubené. Nechte pod pokličkou pomalu dusit asi 30 minut, dokud maso není měkké. Podle potřeby dochutěte solí a pepřem.
6. Pokud máte rádi hustší omáčku, můžete po uvaření závitky vyjmout a omáčku zahustit rozpuštěnou lžičkou hladké mouky rozšlehanou ve troše vody.
- Tipy
- Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete do náplně přidat kromě šunky a sýra ještě plátek slaniny nebo trochu nakládané zeleniny.
- Závitky můžete podávat s různými přílohami, jako jsou bramborové knedlíky, vařené brambory nebo smažené bramborové hranolky.
- Aby se závitky během pečení nerozvázaly, použijte kuchyňskou nit nebo zubní špejle, které po uvaření nezapomeňte opatrně odstranit.
- Pro ještě zajímavější chuť omáčky můžete přidat trochu bílého vína nebo sherry před přidáním smetany.