Vepřové řízky v pařízském těstíčku recept


Vepřové řízky v pařízském těstíčku recept.

Vepřové řízky v pařížském těstíčku jsou klasikou české kuchyně. Připravit je není vůbec složité a výsledek stojí za to. Zde je návod, jak na to.

**Ingredience**

Pro pařížské těstíčko:
- 100 g hladké mouky
- 1 vejce
- 150 ml piva (nejlépe světlého)
- špetka soli

Další:
- 4 vepřové řízky (kotlety nebo krkovice, celkem asi 400 g)
- sůl, pepř
- mouka na obalení
- 2 vejce na obalení
- strouhanka na obalení
- olej na smažení

**Recept**

1. Nejprve si připravte pařížské těstíčko. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, vejce, pivo a špetku soli dohladka. Těstíčko by mělo být hladké a bez hrudek, konzistence podobná hustší smetaně. Nechte chvíli odstát.

2. Řízky omyjte, osušte a pokud je to potřeba, naklepejte na tenko. Ochutíte je solí a pepřem z obou stran.

3. Každý řízek nejprve obalte v mouce, poté ponořte do rozšlehaných vajec a nakonec ponořte do připraveného pařížského těstíčka.

4. V hluboké pánvi rozpalte dostatek oleje. Řízky v těstíčku smažte z obou stran dozlatova. Smažení by mělo trvat asi 3-5 minut z každé strany, v závislosti na tloušťce řízků.

5. Hotové řízky vyjměte a nechte okapat přebytečný olej na papírových ubrouscích.

**Tipy**

- Pivo v těstíčku můžete nahradit perlivou vodou pro nealkoholickou variantu.
- Pro ještě křehčí těstíčko můžete bílek oddělit od žloutku a bílek vyšlehat do sněhu, který poté opatrně vmícháte do těstíčka.
- Smažte v dostatečně rozpáleném oleji, aby řízky nepily zbytečně moc tuku.
- Řízky podávejte s bramborovou kaší, vařenými nebo pečenými bramborami, případně s čerstvým salátem pro lehčí variantu.

Takto připravené vepřové řízky v pařížském těstíčku budou křupavé zvenku a šťavnaté uvnitř. Dobrou chuť!