Vepřové plátky s tarhoňou recept


Vepřové plátky s tarhoňou recept.

Ingredience:

- 500 g vepřových plátků (například kotlet nebo krkovice)
- 250 g tarhoňa (ječmenné krupky)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 1 lžíce sladké papriky
- Sůl a pepř dle chuti
- Olej na smažení
- Petřželka na ozdobu

Recept:

1. Vepřové plátky si omyjte, osušte a pokud je potřeba, lehce naklepejte. Osolte a opepřete je z obou stran.
2. Na pánvi rozehřejte olej a vepřové plátky na něm z obou stran krátce opečte dozlatova. Poté plátky vyjměte a odložte stranou.
3. V témže oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, přidejte prolisovaný česnek a papriku, promíchejte a krátce restujte.
4. Přidejte tarhoňu, zamíchejte a nechte ji krátce osmahnout.
5. Přilijte vývar, vrátíte zpět do pánve vepřové plátky. Vše promíchejte, přikryjte a na mírném ohni dusíte asi 20 minut, dokud tarhoňa nezměkne a vepřové plátky nebudou měkké.
6. Podle potřeby během vaření přilévejte ještě trochu vývaru.
7. Hotové jídlo ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou.

Tipy:

- Tarhoňa by měla být na konci vaření měkká, ale stále trochu "al dente". Pokud máte raději měkčí konzistenci, ponechejte ji na ohni déle.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, můžete do jídla přidat trochu chilli papričky nebo použít pálivou papriku místo sladké.
- Jako přílohu k tomuto jídlu můžete podávat čerstvý salát, který krásně osvěží celkovou chuť.
- Jestliže preferujete více omáčky, můžete přidat více vývaru, ale nezapomeňte potom déle vařit, aby tarhoňa všechnu tekutinu absorbovala a jídlo nebylo příliš vodnaté.