Vepřové maso na houbách recept


Vepřové maso na houbách recept
Ingredience:

vepřové maso (například kotlety nebo krkovice) asi 500 gramů
cibule 1 středně velká
čerstvé houby 300 gramů, podle dostupnosti a chuti (například žampiony, hlívy)
smetana na vaření 200 ml
česnek 2 stroužky
sůl a pepř dle chuti
olej nebo máslo na smažení
petrželka nebo pažitka pro ozdobu
mouka na zahuštění omáčky podle potřeby

Recept:

Maso očistěte a nakrájejte na menší kousky nebo plátky.
Na pánvi rozpalte olej nebo máslo a maso z obou stran krátce opečte, dokud není zlatavé. Vyjměte a odložte stranou.
Na téže pánvi přidejte trochu oleje a osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
Přidejte na plátky nakrájené houby a pokračujte v restování, dokud nezačnou houby pustit vodu.
Vraťte maso zpět na pánev, přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř a smažte vše dohromady několik minut.
Zalijte smetanou a promíchejte. Případně můžete omáčku zahustit trochou mouky, kterou rozmícháte ve troše vody a přilijete do směsi.
Nechte vše na mírném ohni dusit asi 15 minut, dokud maso zcela nezměkne a houby nejsou měkké.
Před podáváním posypte čerstvou petrželkou nebo pažitkou pro lepší chuť.

Tipy:

Můžete použít jakékoliv houby, které máte rádi nebo které jsou právě dostupné. Divoké houby jako jsou hřiby nebo kozáky přidají jídlu silnější a výraznější chuť.
Pokud máte rádi pikantní, můžete přidat do omáčky trochu chilli papriček.
Toto jídlo se skvěle hodí k různým druhům příloh, jako jsou brambory, rýže nebo těstoviny.