Vepřová pečeně se sušeným ovocem a hruškovou omáčkou recept.
Ingredience pro vepřovou pečeni se sušeným ovocem:
- 1 kg vepřové pečeně (klidně plec nebo kýta)
- 200 g směsi sušeného ovoce (meruňky, švestky, hrozny, jablka)
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 2 hrušky
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce balsamico octa
- 1 lžíce másla
Recept:
1. Pečici předehřejte na 180°C. Vepřovou pečeni omyjte, osušte a poté osolte, opepřete a okmínujte z každé strany.
2. Na pánvi rozpalte olej a maso z každé strany krátce opečte, aby se zatáhla póry. Přesuňte maso do pekáčku.
3. Na zbývajícím tuku osmahněte nakrájenou cibuli a česnek dozlatova. Přidejte sušené ovoce a krátce osmahněte. Poté směs rozprostřete kolem masa v pekáčku.
4. Mírně podlijte vývarem a pekáč přikryjte alobalem. Pečte přibližně 1,5 hodiny, občas maso podlijte vývarem, aby nevyschlo.
5. Mezitím připravte hruškovou omáčku. Hrušky oloupejte, nakrájejte na malé kousky a v malém hrnci je dusíte s medem a balsamico octem, dokud hrušky nezměknou. Poté přidejte máslo, promíchejte a odstavte z ohně.
6. Když je maso hotové, vyjměte ho z pekáčku a nechte chvíli odpočinout. Omáčku z pekáčku přeceďte a servírujte jako přeliv k masu společně s hruškovou omáčkou.
Tipy:
- Sušené ovoce můžete před použitím namočit do rumu nebo jiného alkoholu, aby bylo měkčí a přidalo to pokrmu na vůni.
- Pokud máte rádi hustší omáčky, můžete šťávu z pečení po přecedění zahustit lžičkou hladké mouky rozpuštěné v troše vody.
- Maso nechte před krájením vždy chvíli odpočinout, aby bylo šťavnatější.
- Tento pokrm se hodí k podávání s knedlíkem nebo pečenými bramborami.