Vepřová pečeně na kmíně se žampiony recept


Vepřová pečeně na kmíně se žampiony recept.

Vepřová pečeně na kmíně se žampiony je klasický a voňavý pokrm, který potěší mnoho gurmánů. Připrava tohoto jídla není složitá a výsledek stojí za to.

Ingredience:
- 1 kg vepřové pečeně (nejlépe plec nebo kýta)
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 stroužky česneku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 200 g žampionů
- 1 cibule
- 150 ml vývaru (buď zeleninového nebo kuřecího)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce vody

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Vepřovou pečeni umyjte, osušte a celou ji potřete olivovým olejem.
3. Poté pečeni okořeňte kmínem, drceným česnekem, solí a pepřem. Nechte chvíli odpočinout.
4. Pečeni vložte do pekáčku a dejte péct do předehřáté trouby. Pečte cca 1,5 hodiny. Během pečení pečeni několikrát přelijte vlastní šťávou.
5. Mezitím očistěte a nakrájejte žampiony na plátky a cibuli na jemno.
6. Na pánvi na troše oleje osmahněte cibuli dozlatova, přidejte žampiony a osmažte do měkka.
7. V malém hrnci smíchejte mouku s vodou a přidejte do výpeku z pečeně. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.
8. Hotovou omáčku smíchejte se směsí žampionů a cibule.
9. Vepřovou pečeni vyjměte z trouby, nechte chvíli odpočinout a poté nakrájejte na plátky.
10. Můžete servírovat s omáčkou z žampionů a cibule.

Tipy:
- Před pečením můžete maso nechat marinovat s kmínem, česnekem, solí a pepřem přes noc v lednici pro intenzivnější chuť.
- Jako přílohu doporučujeme bramborovou kaši, pečené brambory nebo jen čerstvý chléb, který skvěle doplní omáčku.
- Pokud máte rádi bylinky, můžete omáčku dochutit čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.
- Pečení podle velikosti a typu masa může trvat různě dlouho. Doporučujeme sledovat teplotu masa kuchyňským teploměrem. Ideální je, když vnitřní teplota dosáhne cca 70°C.