Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky recept


Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky recept.

Ingredience:

- 800 g vepřových líček
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 bobkové listy
- Několik snítek čerstvého tymiánu

Bramborové noky:

- 600 g brambor, uvařených a rozmačkaných
- 150 g hladké mouky
- 1 vejce
- Sůl

Recept:

1. Vepřová líčka osolte a opepřete. Na velké pánvi na středně silném ohni rozehřejte olivový olej a vepřová líčka z obou stran opečte dozlatova. Poté je vyjměte a dejte stranou.

2. Na stejné pánvi přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Restujte, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajčatový protlak a míchejte další 2 minuty.

3. Vraťte vepřová líčka zpět na pánev, přilijte červené víno a hovězí vývar. Přidejte bobkové listy a tymián. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, zakryjte a nechte pomalu dusit 2-3 hodiny, nebo dokud nejsou líčka měkká.

4. Mezitím připravte bramborové noky. V míse smíchejte rozmačkané brambory, mouku, vejce a špetku soli, dokud nevznikne hladké těsto. Na pomoučněném povrchu vyvalujte těsto na válečky, nakrájejte na kousky a vkládejte do osolené vody. Vařte, dokud noky nevyplavou na povrch, poté je vyjměte lžící s otvory.

5. Podávejte vepřová líčka s omáčkou a bramborovými noky.

Tipy:

- Červené víno vyberte takové, které rádi pijete. Kvalita vína ovlivní chuť omáčky.
- Pokud máte, použijte tlakový hrnec na líčka, zkrátíte tak dobu vaření.
- Bramborové noky můžete před podáváním lehce osmahnout na pánvi s máslem pro křupavější povrch.
- Líčka jsou ještě lepší, když jsou připravená den dopředu. Omáčka má tak čas dobře projít masem.