Vepřová kýta na mrkvi recept


Vepřová kýta na mrkvi recept.

Ingredience:
- 1 kg vepřové kýty
- 4 střední mrkve
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1 lžíce sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
- 200 ml zeleninového vývaru nebo piva

Recept:
1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
2. Mrkev, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na větší kousky. Mrkev můžete nechat celou nebo překrojit na polovinu pokud je příliš tlustá.
3. Vepřovou kýtu osolte, opepřete a z obou stran krátce opečte na pánvi na olivovém oleji dozlatova.
4. Na dno pekáče rozložte připravenou zeleninu, na ni položte opečenou vepřovou kýtu.
5. Posypte maso a zeleninu tymiánem nebo rozmarýnem.
6. Přidejte zeleninový vývar nebo pivo, aby vznikla šťáva, ve které se maso bude péct.
7. Pekáč přikryjte alobalem nebo poklicí a vložte do předehřáté trouby.
8. Pečte přikryté asi 1,5 hodiny, pak pekáč odhalte a pečte ještě asi 30 minut, aby se maso krásně zazlátnilo.
9. Hotové maso nechte před krájením chvíli odpočinout.

Tipy:
- Pokud máte rádi silnější chuť, můžete přidat k mrkvi a cibuli i kořen petržele nebo pastinák.
- Maso bude ještě šťavnatější, pokud ho necháte po upečení chvíli odpočinout v alobalu.
- Šťávu z pečení můžete před podáváním zahustit lžičkou kukuřičného škrobu rozpuštěného v malém množství vody pro vytvoření bohaté omáčky.
- Vepřovou kýtu můžete servírovat s bramborovou kaší nebo pečenými bramborami pro kompletní jídlo.