Vepřová kýta na kousky s omáčkou a rýží recept


Vepřová kýta na kousky s omáčkou a rýží recept.

Vepřová kýta na kousky s omáčkou a rýží je tradiční a oblíbené jídlo, které potěší svou jednoduchostí, ale i bohatostí chutí. Zde je návod, jak si toto jídlo připravit.

Ingredience:
- 500 g vepřové kýty, nakrájené na kousky
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nakrájené
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 l vývaru (hovězího nebo kuřecího)
- 1 bobkový list
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžička majoránky
- 250 g rýže

Postup:
1. Ve větším hrnci rozehřejte olej a na něm zpěňte nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nakrájený česnek a restujte další minutu.
2. Přidejte nakrájené kousky vepřové kýty a restujte, dokud maso nezíská zlatavou barvu ze všech stran.
3. Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a restujte společně cca 2 minuty.
4. Zalijte vývarem, přidejte bobkový list, sůl, pepř a majoránku. Promíchejte a přikryjte.
5. Nechte na mírném ohni dusit asi 1 hodinu, dokud není maso měkké. Během vaření případně přilévejte vývar, pokud by omáčka příliš zhoustla.
6. Mezitím uvařte rýži podle návodu na balení.
7. Když je maso měkké, omáčku můžete dle potřeby zahustit rozmíchanou lžící hladké mouky ve vodě.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do omáčky trochu chilli papričky nebo paprikového koření.
- Toto jídlo se výborně doplňuje s čerstvým pečivem nebo knedlíky, pokud si chcete dopřát bohatší oběd.
- Pro zvýraznění chuti můžete vepřové maso před restováním marinovat v koření a troše oleje alespoň na hodinu v lednici.
- Zbylou omáčku můžete využít jako základ pro polévku na další den, stačí přidat zeleninu a trochu vody nebo vývaru.

Tento recept vám přináší jednoduché, ale velmi chutné jídlo, které si můžete vychutnat s rodinou nebo přáteli.