Věnečky se smetanovým krémem recept.
- Ingredience
- 125 ml vody
- 50 g másla
- 1 špetka soli
- 75 g hladké mouky
- 2-3 vejce (závisí na velikosti)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- Recept
1. V kastrůlku přiveďte k varu vodu s máslem a špetkou soli.
2. Jakmile směs začne vařit, přidejte najednou mouku a energicky míchejte, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn nádoby. Těsto pak nechte chvilku vychladnout.
3. Postupně do těsta vmíchávejte vejce, po jednom, a důkladně je zapracovávejte, dokud nebude těsto hladké a lesklé.
4. Připravené těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou nebo zoubkovanou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem tvořte malé věnečky.
5. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 - 25 minut, dokud nejsou věnečky zlatavé a křupavé. Po upečení nechte věnečky na mřížce vychladnout.
6. Mezitím si připravte smetanový krém. Smetanu ke šlehání, cukr moučka a vanilkový cukr šlehejte, dokud směs nebude tuhá.
7. Vychladlé věnečky naplňte smetanovým krémem pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Věnečky naplňte buď zespodu, nebo je rozkrojte a krém naneste dovnitř.
- Tipy
- Pro ještě bohatší chuť můžete smetanový krém ochutnat kakaem nebo rozpuštěnou čokoládou.
- Věnečky lze také ozdobit čerstvým ovocem nebo polevou z hořké čokolády pro krásný vizuální efekt.
- Pokud máte rádi křupavější věnečky, nechte je po upéct vypnuté troubě ještě 5-10 minut, dveře troubu však ponechte mírně pootevřené.
- Pro zajímavou chuťovou variaci můžete do smetany přidat lžíci likéru, například Baileys nebo Amaretto.