Velké rohlíky recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 1 sáček suchého droždí (7g) nebo 25g čerstvého droždí
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce na potření
- Semínka na posypání (sezam, mák, slunečnicová semínka, atd.)
Recept:
1. Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, sůl a cukr. V menší nádobě rozmíchejte droždí ve vlažné vodě a nechte pár minut stát, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Poté přidejte do mísy s moukou.
2. Zpracování těsta: Přidejte olej a začněte hnětení těsta. Hněťte dokud nezískáte hladké, elastické těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody. Je-li příliš mokré, přisypejte mouku.
3. Kynutí: Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Formování rohlíků: Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní plochu, jemně propracujte a rozdělte na 8 stejně velkých kusů. Každý kus těsta poté formujte do tvaru rohlíku.
5. Druhé kynutí: Formované rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte je na teplém místě kynout ještě 20-30 minut.
6. Pečení: Předehřejte troubu na 220°C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky dle výběru. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.
Tipy:
- Kynutí: Pro urychlení kynutí můžete místo teplého místa použít troubu nastavenou na velmi nízkou teplotu (cca 30°C).
- Voda: Množství vody může být potřeba upravit podle typu mouky. Některé mouky absorbují více vody než jiné.
- Formování: Pro perfektně tvarované rohlíky, zkuste těsto nejdříve vyválet do obdélníka a pak jej srolujte do tvaru rohlíku.
- Chrupavost: Pro extra křupavou kůrku můžete do trouby při pečení vložit malou nádobu s vodou, která během pečení vytvoří páru.