Velká tvarohová bábovka recept.
Ingredience pro velkou tvarohovou bábovku:
- 250 g másla
- 250 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 500 g tvarohu v kostce (nebo jemného tvarohu)
- 350 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- kůra z 1 citronu
- moučkový cukr na posypání
Recept:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte a vysypte moukou formu na bábovku.
2. V míse důkladně vyšlehejte změklé máslo s cukrem krupice a vanilkovým cukrem do hladka.
3. Postupně přidávejte vejce, po jednom, a za stálého šlehání je zapracujte do směsi.
4. Přidejte tvaroh a dobře promíchejte.
5. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Tuto směs postupně zašlehávejte do tvarohové hmoty.
6. Nakonec přidejte nastrouhanou citronovou kůru a vše důkladně promíchejte.
7. Těsto nalijte do připravené formy a pečte ve předehřáté troubě asi 60 minut, nebo dokud není bábovka propečená (ověřte špejlí).
8. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout, pak ji vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout.
9. Před podáváním bábovku posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
- Pro ještě vláčnější těsto můžete do směsi přidat lžíci zakysané smetany.
- Tvarohovou bábovku můžete ozvláštnit přidáním rozinek nebo kousků čokolády, které přidáte do těsta.
- Pro krásnou zlatavou kůrku můžete formu před vysypáním moukou vymazat ještě cukrem.
- Pokud máte rádi citronovou chuť, můžete do těsta přidat i trochu citronové šťávy.
- Bábovka je ideální ke kávě nebo čaji a skvěle se hodí jako sladký závěr rodinného oběda nebo večeře.