Velká třená bábovka recept


Velká třená bábovka recept.

K přípravě velké třené bábovky budete potřebovat tyto ingredience:

- 250g másla
- 250g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 5 vajec
- 350g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžíce mléka

Recept na přípravu velké třené bábovky:

1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a formu na bábovku dobře vymažte máslem a vysypte moukou, aby se těsto nepřichytávalo.

2. V míse smíchejte změklé máslo s cukrem moučka a vanilkovým cukrem do hladka. Postupně přidávejte jedno vejce po druhém a důkladně vše promíchejte.

3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a zamíchejte do hladkého těsta. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu mléka.

4. Těsto rozdělte na dvě části. Do jedné z nich vmíchejte kakao a mléko, abyste získali tmavé těsto.

5. Do připravené formy na bábovku střídavě vrstvěte světlé a tmavé těsto. Pro zajímavý vzor můžete těsto mírně promíchat vidličkou.

6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45-60 minut, nebo dokud není bábovka upečená. Upečenost otestujte do bábovky zapíchnutím špejle, která by měla vyjít čistá.

7. Po upečení nechte bábovku chvíli vychladnout ve formě, poté ji opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy pro dokonalou bábovku:

- Můžete přidat do světlé části těsta například citronovou kůru nebo kousky čokolády pro ještě lepší chuť.
- Pokud chcete, aby byla bábovka vláčnější, přidejte do těsta lžíci zakysané smetany.
- Pro zvýraznění chuti kakaa můžete do tmavé části těsta přidat trochu instantní kávy rozpuštěné v mléce.
- Po upečení a vychladnutí bábovku můžete polevit čokoládovou polevou nebo jen posypat moučkovým cukrem pro dekorativní efekt.