Velikonoční propletenec recept


Velikonoční propletenec recept.

Ingredience:

- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 1 balíček sušeného droždí (nebo 42 g čerstvého)
- 2 žloutky
- 50 g másla
- Špetka soli
- Kůra z 1 citronu
- 1 celé vejce na potření
- Moučkový cukr nebo med na ozdobu

Recept:

1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, sušené droždí (pokud používáte čerstvé, nejprve ho rozpusťte v troše vlažného mléka), špetku soli a citronovou kůru.
2. Přidejte žloutky a mírně zahřáté mléko. Začněte hnětením těsta.
3. Když je těsto polotuhé, přidejte rozpuštěné máslo a hněťte, dokud nezískáte hladké, nelepivé těsto. Může to trvat asi 10 minut.
4. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte v teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte na pomoučněném válů a rozdělte na tři stejně velké části.
6. Z každé části vyválejte dlouhý válec a tyto tři válce spolu propleťte do copu.
7. Propletenec položte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte a nechte ještě asi 20 minut kynout.
8. Předehřejte troubu na 180 °C.
9. Propletenec potřete rozšlehaným vejcem a pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu.
10. Po upečení nechte propletenec chvíli vychladnout. Poté můžete povrch posypat moučkovým cukrem nebo potřít medem pro lesk.

Tipy:

- Pro aromatickější vůni můžete do těsta přidat i lžíci rumu nebo vanilkový extrakt.
- Pokud chcete, aby byl váš propletenec vláčnější, přidejte do těsta o něco více másla.
- Propletenec můžete před pečením posypat ještě mandlemi nebo ořechy pro extra křupavost.
- Při plecení se snažte, aby byly válce stejně silné a cop rovnoměrný, aby se propletenec pekl rovnoměrně.