Velikonoční beránek recept


Velikonoční beránek recept.

**Ingredience:**
- 250 g másla
- 250 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 vajec
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra z jednoho citronu
- 2 lžíce rumu

**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Důkladně vymažte a vysypte formu na beránka.
2. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
3. Postupně přidávejte vejce, dobře šlehejte po každém přidání.
4. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a rum, zamíchejte.
5. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Postupně ji za stálého míchání přidávejte do těsta.
6. Hotové těsto nalijte do připravené formy.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud není beránek upečený. Pro kontrolu zapíchněte do středu beránka špejli, pokud je čistá, beránek je hotový.
8. Nechte beránka chvíli vychladnout ve formě, poté jej opatrně vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

**Tipy:**
- Pro získání ještě lepší chuti můžete do těsta přidat lžíci kakaa nebo strouhané bílé čokolády.
- Pokud chcete beránka zdobit, můžete použít cukrovou polevu nebo ho jen posypat moučkovým cukrem.
- Aby bylo vyklopení beránka snazší, nechte ho po upečení ve formě asi 10 minut odpočinout, než ho z formy vyklopíte.
- Pokud máte, použijte silikonovou formu na beránka, díky čemuž bude vyklopení snadnější a předejdete risku, že se beránek při vyklopení rozpadne.
- Před podáváním nechte beránka úplně vychladnout, teprve poté jej dekorujte podle vaší chuti.