Vejce Benedikt recept


Vejce Benedikt recept
Vejce Benedikt jsou klasické snídaňové jídlo skládající se z pošírovaných vajec, pečiva, obvykle anglických muffinů, uzené šunky nebo slaniny a hollandaise omáčky.
Ingredience:

4 anglické muffiny
8 plátků uzené šunky nebo kanadské slaniny
4 vejce
1 lžíce bílého octa
Sůl

Pro hollandaise omáčku:

3 žloutky
200 g másla
1 lžíce citronové šťávy
Špetka cayennského pepře

Recept:

Rozpůlte anglické muffiny a opečte je na toasteru nebo na pánvi dozlatova.
Na pánvi lehce opečte šunku nebo slaninu do křupava.
Připravte si pošírovací vodu. Do velkého hrnce dejte vodu, přidejte ocet a trochu soli a přiveďte k varu. Snížte teplotu, aby voda jemně bublala.
Jemně do vody vklepněte vejce, jedno po druhém, a nechte vařit asi 4 minuty, nebo dokud nebude bílek tuhý a žloutek stále tekutý. Po uvaření vyjměte vejce šumákem.
Pro hollandaise omáčku roztavte máslo a nechte ho mírně vychladnout. Žloutky ušlehejte s citronovou šťávou nad parní lázní do hladka. Postupně přilévejte roztavené máslo a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a přidejte cayennský pepř.

Sestavení:

Na každý muffin položte plátek opečené šunky nebo slaniny, na ni položte pošírované vejce a přelijte hollandaise omáčkou.

Tipy:

Ujistěte se, že voda na pošírování vajec není ve varu, ale jen mírně bublá, aby vejce nepraskla.
Hollandaise omáčku použijte ihned po přípravě, protože při delším stání může zhoustnout nebo se oddělit.
Pro extra křupavost můžete muffiny namazat trochou másla před opečením.