Veganský perník recept.
**Ingredience:**
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek rostlinného mléka (např. mandlového nebo sójového)
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 3/4 hrnku hnědého cukru
- 1/4 hrnku melasy
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce jablečného octa
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a vymažte olejem nebo vyložte pečicím papírem formu na pečení.
2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, jedlou sodu, mletý zázvor, mletou skořici, mletý hřebíček a sůl.
3. V jiné míse důkladně promíchejte rostlinné mléko, rostlinný olej, hnědý cukr, melasu a jablečný ocet.
4. Směs s mokrými ingrediencemi postupně přilévejte do suché směsi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 35 až 45 minut, nebo dokud není perník pevný na dotek a špejle vložená do středu vyjde čistá.
6. Po upečení nechte perník vychladnout v formě na 10 minut, poté přeneste na mřížku a nechte úplně vychladnout.
**Tipy:**
- Aby byl perník ještě vláčnější, můžete do těsta přidat 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje.
- Pro extra křupavou vrstvu můžete před pečením posypat vrch perníku hrubozrnným cukrem.
- Pokud máte rádi ořechy, přidejte do těsta 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro přídavnou texturu a chuť.
- Perník lze také ozdobit polevou z pudrového cukru smíchaného s trochou rostlinného mléka a citronové šťávy pro sladší variantu.