Veganský indický sójový guláš recept


Veganský indický sójový guláš recept.

Veganský indický sójový guláš je bohatý, aromatický a plný chutí. Tento recept vám ukáže, jak si můžete připravit lahodný a vyvážený pokrm, který je nejen výživný, ale i naprosto veganský. Připravte si toto jídlo pro chvíle, kdy toužíte po něčem hřejivém a kořeněném.

Ingredience:

- 200 g sójových granulí (nebo sójových kousků)
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce zázvoru, nasekaného
- 400 g konzervovaných rajčat v kouscích
- 1 velká mrkev, nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička garam masala
- 1/2 lžičky chilli prášku (nebo podle chuti)
- Sůl podle chuti
- Čerstvá koriandr nebo petržel na ozdobu
- Vařená rýže nebo naan chléb pro podávání

Postup:

1. Sójové granule nebo kousky připravte podle návodu na obalu, obvykle je nutné je nechat nabobtnat v horké vodě a poté scedit.

2. Na středně silném ohni rozehřejte v hluboké pánvi nebo hrnci rostlinný olej. Přidejte cibuli, česnek a zázvor a restujte, dokud cibule nezezlátne.

3. Přidejte mrkev a papriku, promíchejte a restujte dalších 5 minut.

4. Do pánve přidejte připravené sójové granule nebo kousky, kurkumu, mletý koriandr, garam masala a chilli prášek. Dobře promíchejte a restujte 2-3 minuty, aby se chutě spojily.

5. Přilijte konzervovaná rajčata a kokosové mléko. Dobře promíchejte, přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 20 minut, dokud se guláš nezhustne a zelenina nezměkne.

6. Ochutnejte a případně dochuťte solí. Nechte guláš ještě chvíli odstát, aby se chutě prolnuly.

7. Podávejte s vařenou rýží nebo naan chlebem a posypte čerstvým koriandrem nebo petrželí.

Tipy:

- Pokud máte rádi pikantnější, můžete přidat více chilli prášku nebo čerstvé chilli papričky.
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat kousek skořice nebo pár kardamomových semínek během vaření.
- Tento recept je velmi variabilní, můžete přidat i jiné druhy zeleniny, jako jsou cukety, batáty nebo brokolice.
- Sójové granule můžete nahradit i jinými alternativami, jako jsou například čočka nebo cizrna, pro zpestření textury a výživové hodnoty.