Veganský guláš recept


Veganský guláš recept.

Veganský guláš je výživný a chutný pokrm, který potěší nejen vegany. Níže naleznete ingredience, recept a užitečné tipy pro jeho přípravu.

- Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 velké mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 papriky, nakrájené na kostičky (ideálně různé barvy)
- 300 g žampionů, hrubě nakrájených
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 400 g plechovka rajčat v kouscích
- 400 g plechovka červených fazolí, propláchnutých a okapaných
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky sušeného majoránku
- Sůl a pepř podle chuti

- Recept
1. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, osmahněte dozlatova.
2. Přidejte mrkev a papriku, restujte 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
3. Přidejte žampiony, papriku a kmín. Míchejte a restujte další 3 minuty.
4. Přilijte plechovku rajčat, vývar a přidejte majoránek. Promíchejte a přivedete k varu.
5. Snížte teplotu, přidejte fazole, osolte a opepřete podle chuti. Nechte vařit na mírném ohni asi 30 minut, dokud se guláš nezahustí.
6. Případně dochutěte a podávejte.

- Tipy
- Guláš je ještě lepší druhý den, když se chutě dobře promíchají.
- Experimentujte s kořením. Můžete přidat trochu chilli pro pikantnější verzi.
- Guláš skvěle doplňuje pečivo, rýže nebo těstoviny.
- Pro zahuštění můžete přidat na konci vaření trochu rozpuštěné kukuřičné moučky smíchané s vodou.

Dobrou chuť!