Veganský burger s majonézou kešú recept.
Ingredience:
Pro veganskou majonézu kešú:
- 1 šálek namočených kešu ořechů (nejlépe přes noc)
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- Šťáva z 1/2 citronu
- 1 stroužek česneku
- Sůl a pepř podle chuti
Pro burgery:
- 400g konzervovaných černých fazolí, propláchnuté a vypreparované
- 1 střední vařená sladká brambora, rozmačkaná
- 1/2 šálku jemně nasekané červené cibule
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1/2 šálku jemně nasekaných čerstvých listů koriandru
- 1/2 šálku ovesných vloček
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžička kouřené papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olej na smažení
Recept:
1. Začněte přípravou veganské majonézy. Do mixéru dejte namočené kešu ořechy, vodu, jablečný ocet, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, česnek a ochuťte solí a pepřem. Mixujte do hladka. Přeneste do misky a uchovávejte v chladničce, dokud nebude potřeba.
2. V míse rozmačkejte černé fazole, ale nechte část fazolí celých pro texturu. Přidejte rozmačkanou sladkou bramboru, červenou cibuli, česnek, koriandr, ovesné vločky, sojovou omáčku, kouřenou papriku a ochutnejte solí a pepřem. Dobře promíchejte.
3. Z hmoty tvořte placky. Můžete použít formičku na burgery nebo to udělat rukama.
4. Na pánvi rozehřejte olej a burgery na ní smažte z každé strany asi 3 minuty, než se dobře zpevní a získají zlatavou barvu.
5. Podávejte v celozrnných bulky se zeleninou, veganskou majonézou kešú a dalšími oblíbenými doplňky.
Tipy:
- Ujistěte se, že kešu ořechy jsou dobře namočené, aby se majonéza dobře spojila.
- Při formování burgerů můžete hmotu nechat chvíli odpočinout v lednici, aby se lépe držela pohromadě.
- Experimentujte s přísadami v majonéze, přidáním bylinek nebo koření pro různé chutě.
- Burgery můžete také upéct v troubě při 180°C asi 10-15 minut pro zdravější variantu.
- Pro extra křupavý povrch burgeru můžete do směsi přidat trochu strouhanky.