Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou recept


Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou recept.

Ingredience:
- Červené papriky, 4 ks
- Rýže, 1 šálek
- Červená cibule, 1 ks, jemně nakrájená
- Česnek, 2 stroužky, jemně nakrájený
- Cizrna, 1 konzerva, opláchnutá a scezená
- Kukuřice, 1 konzerva, opláchnutá a scezená
- Rajčatový protlak, 2 lžíce
- Oliva nebo jiný rostlinný olej, 2 lžíce
- Sušená rajčata, 50 g, nakrájená
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá bazalka nebo petržel, na ozdobu

Pro rajskou omáčku:
- Rajčata, 400 g, nakrájená na kostky
- Česnek, 1 stroužek, jemně nakrájený
- Cibule, 1 ks, jemně nakrájená
- Rajčatový protlak, 1 lžíce
- Oliva nebo jiný rostlinný olej, 1 lžíce
- Sůl a pepř podle chuti
- Voda, podle potřeby pro ředění

Recept:
1. Předehřejte troubu na 200°C. Papriky rozpulte na poloviny a vyjměte semínka. Položte je na pekáč vyložený pečicím papírem.
2. V hrnci na středním ohni zahřejte olej, přidejte cibuli a česnek, a smažte do zlatova. Přidejte rýži a směs smažte, dokud rýže nezačne být průhledná. Poté přidejte rajčatový protlak, sušená rajčata, cizrnu, kukuřici, sůl a pepř. Promíchejte a vařte několik minut.
3. Naplňte papriky směsí, pak je dejte do předehřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud nebudou papriky měkké.
4. Mezitím připravte rajskou omáčku. V malém hrnci zahřejte olej, přidejte cibuli a česnek a smažte do zlatova. Přidejte rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř, přiveďte k varu, pak snižte teplotu a duste, dokud směs nezhoustne. Případně přidejte vodu pro zředění omáčky.
5. Podávejte plněné papriky s rajskou omáčkou a ozdobte čerstvou bazalkou nebo petrželí.

Tipy:
- Přidání trochy chilli do směsi nebo omáčky dodá jídlu pikantní chuť.
- Experimentujte s různými druhy paprik pro pestřejší vzhled a chuť.
- Místo rýže můžete použít i quinou nebo bulgur pro variaci.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do náplně přidat trochu vegan sýru nebo droždíových vloček.