Veganská focaccia recept.
Veganská focaccia je nádherný italský chléb, který je lehký, nadýchaný a plný chuti. Jeho příprava není nijak složitá, a pokud dodržíte následující postup, můžete se těšit na skvělý výsledek.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
- 1 lžička cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 300 ml vlažné vody
- 50 ml olivového oleje plus extra na potření
- 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
- Čerstvé bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián)
- Mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř na posypání
Recept
1. V míse smíchejte mouku, droždí, cukr a sůl. Přidejte vlažnou vodu a 50 ml olivového oleje. Míchejte, dokud se těsto nespojí.
2. Vypracujte těsto na hladký a elastický tvar, přibližně 10 minut ručně nebo 5 minut v robotu s hákem na těsto. Těsto by mělo být vláčné a odlepovat se od stěn mísy.
3. Těsto přikryjte čistou utěrkou nebo potravinářskou fólií a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud se objem nezdvojnásobí.
4. Po vykynutí těsto jemně propíchejte prsty, aby z něj vyšel vzduch. Přendejte na olejem vymazaný pekáč nebo do formy. Těsto by mělo být rovnoměrně rozprostřeno.
5. Na povrchu těsta vytvořte malé prohlubně prsty. Rozložte plátky česneku a posypte čerstvými bylinkami. Zakápněte olivovým olejem a posypte mořskou solí a černým pepřem.
6. Nechte těsto na teplém místě asi 20 minut kynout.
7. Pečte v předehřáté troubě na 220 °C asi 20-25 minut, nebo dokud focaccia nezíská zlatavou barvu a křupavou kůrku.
8. Po upečení nechte focacciu chvíli odpočinout, poté podávejte.
Tipy
- Pro extra aroma můžete do těsta přidat nastrouhanou kůru z citronu nebo pomeranče.
- Focacciu můžete obměnit různými druhy bylinek a koření. Experimentujte podle své chuti.
- Pokud máte rádi olivy, můžete je přidat přímo do těsta nebo je rozložit na povrch před pečením.
- Pro ještě vláčnější texturu můžete přidat do těsta lžíci rostlinného jogurtu.
- Upečenou focacciu můžete podávat s olivovým olejem a balzamikovým octem pro ponoření.