Variace na Kung-Pao recept


Variace na Kung-Pao recept.

Variace na Kung-Pao je tradiční čínský pokrm, který se vyznačuje svou pikantností, sladko-kyselým sosovým základem a směsí zeleniny s kuřecím masem nebo jinými druhy masa. Tento recept je pro verzi s kuřecím masem.

**Ingredience**

- 500 g kuřecích prsou
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového vína nebo suchého sherry
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- 3 lžíce sezamového oleje
- 8-10 sušených čínských chilli papriček
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička čerstvého zázvoru, nasekaného
- 1 lžíce čínského černého octa
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce hoisin omáčky
- 1/2 šálku nesolených pražených arašídů nebo kešu oříšků
- Zelenina dle vlastní volby (např. paprika, brokolice)
- Cibulka nebo jarní cibulka na ozdobu

**Recept**

1. Kuřecí prsa nakrájejte na malé kousky. V misce smíchejte 1 lžíci sójové omáčky, rýžové víno a kukuřičný škrob. Přidejte nakrájené kuřecí maso a promíchejte. Nechte marinovat přibližně 20 minut.
2. Mezitím v malé misce smíchejte zbývající sójovou omáčku, černý ocet, cukr a hoisin omáčku.
3. V woku nebo velké pánvi rozehřejte sezamový olej na středně vysokém ohni. Přidejte sušené chilli papričky a vařte asi půl minuty, až lehce zhnědnou. Přidejte česnek a zázvor, pokračujte v vaření další půl minuty.
4. Přidejte marinované kuřecí maso (bez marinády) a smažte, dokud není kuře skoro hotové.
5. Přidejte zeleninu a směs sójové omáčky. Vařte, dokud zelenina není měkká, ale stále křupavá, a kuře je úplně hotové.
6. Přimíchejte arašídy nebo kešu oříšky. Podávejte okamžitě, ozdobené cibulkou nebo jarní cibulkou.

**Tipy**

- Pro vegetariánskou variaci můžete kuřecí maso nahradit tvrdým tofu nebo jinou oblíbenou alternativou.
- Pokud máte rádi výraznější chutě, zvyšte množství česneku, zázvoru nebo chilli papriček.
- Kung-Pao lze podávat s rýží nebo nudlemi podle vašeho výběru.
- Přizpůsobte složení zeleniny dle sezóny a osobních preferencí. Dobře funguje například kombinace brokolice, cukety a papriky.
- Důležité je mít všechny ingredience připravené před vařením, protože proces vaření je rychlý a vyžaduje neustálou pozornost.