Vánoční tvarohová štola recept


Vánoční tvarohová štola recept.

**Ingredience:**

- 500 g hladké mouky
- 250 g tvarohu (v kostce)
- 200 g másla
- 150 g cukru
- 100 ml mléka
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 citron (kůra)
- 100 g hrozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- 50 g nasekaných mandlí
- špetka soli

**Recept:**

1. Nejprve si připravte všechny ingredience. Hrozinky namočte předem do rumu nebo horké vody, aby byly měkké.
2. V míse smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva.
3. V jiné míse utřete máslо s cukrem do pěny, přidejte vejce, vanilkový cukr, citronovou kůru a špetku soli. Dobře promíchejte.
4. Do směsi postupně přidávejte tvaroh, střídavě s moukou a mlékem, dokud nezískáte hladké těsto.
5. Nakonec vmíchejte hrozinky, kandované ovoce a nasekané mandle.
6. Formu na štolu vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy vložte těsto.
7. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 60 minut, dokud štola nezíská zlatavou barvu a nebudete ji moci propíchnout špejlí čistou.
8. Po upečení nechte štolu chvíli vychladnout, pak ji vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.

**Tipy:**

- Aby byla štola ještě šťavnatější, můžete těsto před pečením potřít rozšlehaným vejcem. Tím získá krásný lesk.
- Pokud máte rádi koření, přidejte do těsta lžičku perníkového koření pro vánoční vůni.
- Štolu můžete po upečení a vychladnutí ještě pocukrovat moučkovým cukrem nebo polévat čokoládovou polevou.
- Při podávání můžete štolu doplnit šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.