Vánoční štola recept
Vánoční štola je tradiční vánoční pečivo, které se vyznačuje svou bohatostí na sušené ovoce, ořechy a koření. Zde je recept na přípravu této sváteční pochoutky.
Ingredience:
500 g hladké mouky
200 ml mléka
100 g cukru
100 g másla
2 vejce
30 g čerstvého droždí
špetka soli
100 g rozinek
50 g kandovaného ovoce
50 g nasekaných mandlí
1 lžička mletého skořicového koření
nastrouhaná kůra z 1 citronu
moučkový cukr na posypání
Recept:
V míse smíchejte rozměklé máslo, cukr, vejce a špetku soli.
V malém hrnci mírně ohřejte mléko, do kterého rozdrobíte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte stát, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
Do mísy s máslovou směsí přidejte mouku, fermentované mléko, rozinky, kandované ovoce, nasekané mandle, skořici a nastrouhanou citronovou kůru.
Vypracujte hladké těsto, které necháte v teplém místě kynout asi hodinu, dokud se jeho objem nezdvojnásobí.
Po vykynutí těsto zpracujte na vále, tvarujte do podoby štoly a nechte na plechu ještě asi 30 minut kynout.
Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia po dobu 35 až 45 minut.
Po upečení nechte štolu vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem.
Tipy:
Ujistěte se, že používáte čerstvé droždí pro lepší kynutí těsta.
Rozinky a kandované ovoce můžete před přidáním do těsta namočit do rumu nebo jiného alkoholu, aby byly šťavnatější.
Štola chutná nejlépe, když ji necháte odležet den nebo dva, protože se lépe propojí chutě všech ingrediencí.
Dobrou chuť a veselé Vánoce!