Vánoční rybí polévka recept


Vánoční rybí polévka recept.

Vánoční rybí polévka je tradiční české jídlo, které se často podává jako první chod na Štědrý den. Zde je návod, jak ji připravit.

Ingredience:
- 1 kg rybích hlav a očištěných kostí, nejlépe z kapra
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 1 cibule
- 10 kuliček celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- Sůl podle chuti
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce octa
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 žloutek
- 250 ml smetany na vaření
- Citronová šťáva podle chuti
- 100 g kapra nebo jiné bílé ryby na malé kousky

Postup:
1. Nejdříve očistěte rybí hlavy a kosti. V hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
2. Přidejte hrubě nakrájenou mrkev, petržel a celer. Restujte, dokud zelenina lehce nezměkne.
3. Přidejte rybí hlavy a kosti, opepřete, přidejte nové koření, bobkové listy a osolte. Zakryjte a nechte na mírném ohni podusit asi 10 minut.
4. Zalijte vodou, přidejte ocet a bílé víno. Polévku vařte na mírném ohni asi 30 minut.
5. Polévku sceďte přes jemné síto nebo plátýnko, aby byla co nejčistší.
6. Jíšku připravte z mouky a trochy vody, smíchejte do hladka. Jíšku pak za stálého míchání přilévejte do čisté, horké polévky a vařte dalších 10 minut, aby se ztratila chuť mouky.
7. V míse rozmíchejte žloutek se smetanou a pomalu přilévejte do polévky za stálého míchání (polévka nesmí vařit, aby se směs nesrazila).
8. Nakonec přidejte na malé kousky nakrájenou rybu a nechte ji v polévce jen prohřát.
9. Dochutíme citronovou šťávou a podáváme.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat i kousek zázvoru nebo trochu česneku.
- V případě, že máte raději hustší polévky, můžete přidat před vařením více zeleniny nebo rybího masa.
- Polévku můžete podávat s chlebem nebo jako samostatný chod.

Tato rybí polévka je ideální způsob, jak zahájit vánoční večeři, a přináší na stůl tradiční českou chuť.