Vánoční pudingy se smetanou a fíky recept.
- Ingredience
Pro vánoční pudinky:
- 100 g sušených fíků, nasekaných
- 2 lžíce brandy nebo rumu
- 50 g másla, změklého
- 50 g tmavého cukru
- 1 velké vejce
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Špetka soli
- 100 ml mléka
Pro podávání:
- Smetanu na šlehání
- Několik celých fíků pro dekoraci
- Recept
1. Den předem namočte nasekané fíky do brandy nebo rumu a nechte je přes noc odstát.
2. Předehřejte troubu na 180 °C. Máslem vymažte formičky na pudink.
3. V míse smíchejte změklé máslo a tmavý cukr. Přidejte vejce a dobře promíchejte.
4. Do směsi přesijte mouku, prášek do pečiva, mletý zázvor, mletou skořici a špetku soli. Přidejte namočené fíky s veškerou nevsáknutou tekutinou a mléko. Vše důkladně promíchejte.
5. Těsto rozdělte do připravených formiček a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, nebo dokud pudinky nebudou zlatohnědé a pevné na dotek.
6. Mezitím si ušlehejte smetanu do hladka.
7. Po upečení nechte pudinky chvilku vychladnout, poté je opatrně vyklopte z formiček na servírovací talíř. Na vrch každého pudinku dejte kopeček ušlehané smetany a ozdobte čerstvým fíkem.
- Tipy
- Pro extra aroma můžete do těsta přidat i kůru z jednoho citronu nebo pomeranče.
- Pokud nemáte fíky, můžete zkusit použít jiné sušené ovoce podle vaší chuti, například datle nebo rozinky.
- Pudinky jsou nejlepší čerstvě upečené, ale můžete je také uchovávat v lednici a před podáváním je jemně ohřát v mikrovlnné troubě.
- K podávání si můžete připravit také karamelový sirup nebo čokoládovou polevu pro ještě bohatší chuťový zážitek.