Vánoční polévka recept.
Vánoční polévka je tradiční součást vánočního menu mnoha rodin. Následující recept je na klasickou rybí polévku, která je v České republice často podávána během vánočních svátků.
Ingredience:
- 1 kg rybích hlav a očištěných kostí (nejlépe kapr)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 kousek celeru
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 8 kuliček celého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- Sůl podle chuti
- 1 lžíce octa nebo citronové šťávy
- 150 ml bílého suchého vína (volitelně)
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření (12% nebo více)
Postup:
1. Větší hrnec postavte na střední plamen a přidejte do něj rostlinný olej. Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer a opékejte, dokud zelenina nezměkne a nezačne vonět.
2. Přidejte rybí hlavy a kosti a zalijte je vodou tak, aby byly úplně ponořené.
3. Přiveďte k varu, snižte plamen a odstraňujte pěnu, která se objeví na povrchu.
4. Přidejte celý pepř, nové koření, bobkové listy a sůl. Povařte na mírném ohni asi 1 hodinu.
5. Po uvaření vývar přeceďte přes jemné síto, abyste odstranili pevné části.
6. Do čistého hrnce si připravte jíšku z mouky a malého množství vývaru. Poté zbylý vývar přilijte zpět do hrnce a dobře promíchejte, aby se předešlo tvorbě hrudek.
7. Přiveďte polévku k varu a vařte několik minut, dokud nezhoustne.
8. Nakonec přidejte ocet nebo citronovou šťávu a víno, vařte ještě minutu a poté odstavte z ohně.
9. Polévku dochuťte smetanou, promíchejte a okamžitě podávejte.
Tipy:
- Pro zvýšení chuti můžete do polévky přidat i několik kapek Worcestrové omáčky.
- Pokud máte rádi hustší polévky, množství mouky pro zahuštění lze upravit.
- Pro jemnější chuť smetanu přidávejte až po odstavení polévky z ohně.
- Tato polévka se skvěle doplňuje s čerstvým, křupavým chlebem.
Vánoční polévka, připravená podle tohoto receptu, zahřeje tělo i duši během chladných zimních svátků a přinese do vašeho domova kouzlo Vánoc.