Vánoční krůta podle Jamieho Olivera recept


Vánoční krůta podle Jamieho Olivera recept.

Vánoční krůta podle Jamieho Olivera je jedním z tradičních receptů, které obohatí váš vánoční stůl. Vyznačuje se svou šťavnatostí, aroma a jedinečnou chutí. Zde je základní návod, jak na to.

Ingredience:

1 krůta o váze přibližně 5-6 kg, ideálně volně chovaná nebo bio
2 cibule, oloupané a hrubě nakrájené
1 velký pomeranč
1 citron
1 hlávka česneku, rozdělená na stroužky, neoloupaná
Olivový olej
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Hrst čerstvých bylinek, například tymián, rozmarýn, šalvěj

Na máslovou pastu:
250 g másla, změklého
1 svazek čerstvé petrželky, nasekané
Šťáva z 1 citronu

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Krůtu zvenku i zevnitř důkladně omyjte a osušte. Vnitřek krůty okořeňte solí a pepřem.
3. Do břišní dutiny vložte cibuli, pomeranč a citron nakrájené na čtvrtiny, česnek a bylinky.
4. V misce smíchejte změklé máslo, nasekanou petržel a citronovou šťávu. Tuto směs poté rovnoměrně rozetřete na krůtu, s důrazem na prsa pod kůží.
5. Krůtu položte na pekáč, přidejte trochu vody a pokryjte alobalem.
6. Pečte přibližně 2,5 hodiny, poté alobal sundejte a dopečte dozlatova pro křupavou kůrku.
7. Během pečení krůtu občas přelévejte vypečenou šťávou.
8. Po upečení nechte krůtu před krájením odpočinout alespoň 20 minut.

Tipy:
- Aby byla krůta šťavnatější, nechte ji před pečením odležet v chladu přes noc v solném nálevu (tzv. brining).
- Pro ještě aromatickější chuť můžete do máslové pasty přidat strouhanou kůru z citronu a pomeranče.
- Teplotu pečené krůty můžete zkontrolovat kuchařským teploměrem, ideální teplota uvnitř prsou by měla být kolem 74°C.
- Výpeky z pekáče můžete použít k přípravě šťavnaté omáčky, která krásně doplní chuť krůty.

Tento recept vám přinese krůtu, která bude vrcholem vašeho vánočního stolu, a jistě potěší všechny vaše blízké.