Vánoční hruškový závin recept
Vánoční hruškový závin je skvělým dezertem, který přinese do vaší vánoční tabule něco nového a originálního. Zde je recept, jak ho připravit.
Ingredience
Těsto
300 g hladké mouky
200 ml teplého mléka
50 g cukru
50 g másla
1 vejce
10 g suchého droždí
špetka soli
Náplň
500 g hrušek
100 g mletých ořechů
50 g rozinek
2 lžíce rumu
50 g cukru
1 lžička skořice
Postup
Začněte přípravou těsta. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sůl a suché droždí. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce a teplé mléko. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
Mezitím si připravte náplň. Hrušky oloupejte, odstraňte jádra a nakrájejte na menší kousky. V malé misce smíchejte hrušky, mleté ořechy, rozinky, cukr a skořici. Rozinky předem namočte do rumu, aby byly měkčí a aromatické.
Když je těsto vykynuté, rozválejte ho na pomoučeném válu na obdélníkový plát. Rovnoměrně rozprostřete náplň na těsto a zaviněte do rolády.
Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů Celsius po dobu 35 až 40 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
Tipy
Před pečením můžete závin potřít rozšlehaným vejcem pro krásný lesklý povrch.
Podávejte teplé nebo vychladlé, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.