Vánoční chlebíček ze zbylých bílků recept
Vánoční chlebíček ze zbylých bílků je skvělý způsob, jak zužitkovat bílky, které vám zbývají po vánočním pečení. Tento lehký a vzdušný chlebíček má jemnou sladkost a je ideální pro sváteční snídani nebo svačinu.
Ingredience
300 g mouky
250 g cukru
8 bílků
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
100 ml oleje
100 ml mléka
kůra z jednoho citronu
Recept
Nejprve si připravte formu na chléb, kterou vymažete olejem a vysypte moukou, aby se chlebíček nepřilepil. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a solí.
V jiné velké míse vyšlehejte bílky do pevné pěny. Postupně přidávejte cukr a vanilkový cukr, až vznikne lesklý sníh.
Do bílků opatrně vmíchejte sypkou směs. Přilijte olej, mléko a přidejte citronovou kůru. Vše jemně promíchejte, aby těsto zůstalo vzdušné.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud vrch nezhnědne a tester nevyjde čistý.
Po upečení chlebíček nechte chvíli vychladnout ve formě, a poté ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy
Přidání ořechů nebo sušeného ovoce dodá chlebíčku zajímavou texturu a chuť. Můžete také použít pomerančovou kůru místo citronové pro jiný nádech.
Aby byl chlebíček extra vláčný, přidejte do těsta lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
Podávejte s máslem, marmeládou nebo jen tak s šálkem teplého nápoje.
Tento chlebíček je nejen chutný, ale i praktický – skvěle se hodí k využití bílků, které by jinak mohly skončit v odpadu. Užijte si pečení a chutné mlsání!