Vanilkový dort se skořicí recept


Vanilkový dort se skořicí recept.

Vanilkový dort se skořicí je lahodná sladkost, která osladí každou příležitost. Jeho příprava není náročná a výsledek stojí za to.

Ingredience:

Těsto:
- 250g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 115g másla při pokojové teplotě
- 200g bílého cukru
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 240ml mléka
- 1 lžička mleté skořice

Krém:
- 200g másla při pokojové teplotě
- 400g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1-2 lžíce mléka nebo smetany

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte dvě kulaté formy na dort.
2. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici.
3. V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do světlé a nadýchané směsi. Postupně přidávejte vejce a vanilkový extrakt.
4. Střídavě přidávejte suché ingredience a mléko do směsi s máslem, začínáte a končíte suchými ingrediencemi.
5. Rozdělte těsto do připravených forem a pečte přibližně 25-30 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá.
6. Nechejte dorty vychladnout na mřížce.
7. Pro krém vyšlehejte máslo do hladka. Postupně přidávejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a mléko, dokud není směs krémová a hladká.
8. Dort slepte a potáhněte krémem.

Tipy:
- Pro intenzivnější skořicovou chuť můžete přidat skořici i do krému.
- Dort můžete ozdobit skořicí, čerstvým ovocem nebo jedlými květy pro krásný vizuální efekt.
- Pokud chcete dort udělat vláčnější, přidejte do těsta lžíci jablečného octa - reaguje se sodou a těsto bude nadýchanější.
- Pro ještě bohatší vanilkovou chuť použijte vanilkový lusk místo extraktu. Scrapujte semínka z lusku a přidejte je přímo do těsta nebo krému.