Vanilkový dezert recept


Vanilkový dezert recept.

Vanilkový dezert může být skvělou volbou pro různé příležitosti. Zde je jednoduchý recept na vanilkový puding, který je oblíbený pro svou krémovou texturu a bohatou chuť.

Ingredience
Potřebovat budete následující ingredience
mléko - 500 ml
vanilkový lusk - 1 kus
žloutky - 4 kusy
cukr - 100 g
kukuřičný škrob - 40 g

Recept
Začněte tím, že mléko nalijete do hrnce. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj semínka a spolu s luskem je přidejte do mléka. Mléko pomalu zahřívejte, ale nedovolte, aby se vařilo.
Mezitím v míse důkladně promíchejte žloutky, cukr a kukuřičný škrob, dokud směs nebude hladká a světlá.
Jakmile je mléko horké, vanilkový lusk vyjměte. Pomalu a za stálého míchání přilévejte horké mléko do směsi žloutků. Je důležité přilévat mléko pozvolna, abyste předešli zvlnění žloutků.
Směs pak vraťte zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezhoustne a nezačne bublat.
Hotový puding nalijte do misek nebo pohárů a nechte vychladit. Pro rychlejší chlazení můžete misek umístit do větší nádoby s ledovou vodou.
Dezert můžete podávat buď teplý nebo chlazený.

Tipy
Pro extra bohatý vanilkový dezert můžete do směsi přidat smetanu nebo zdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
Pokud nemáte po ruce vanilkový lusk, použijte kvalitní vanilkový extrakt. Dobrým poměrem je jedna lžička extraktu jako náhrada za jeden lusk.
Při podávání můžete dezert posypat vanilkovým cukrem nebo kakaem pro zvýraznění chuti.
Tento jednoduchý, ale elegantní dezert je vždy velkým hitem na večírcích a slavnostních večeřích.