Vanilkové rohlíčky mandlové recept


Vanilkové rohlíčky mandlové recept.

Vanilkové rohlíčky jsou tradiční české cukroví, obzvlášť oblíbené během vánočních svátků. Tato varianta s mandlemi je obzvlášť lahodná a přináší do klasického receptu jemný mandlový nádech.

Ingredience:
200 g másla, změklého
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
250 g hladké mouky
150 g mletých mandlí
cukr na obalení
vanilkový cukr na obalení

Recept:
Začneme tím, že si připravíme těsto. V míse smícháme změklé máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a vyšleháme do hladka. Přidáme hladkou mouku a mleté mandle a zpracujeme v hladké těsto. Těsto necháme v chladu odpočinout alespoň hodinu, aby se s ním lépe pracovalo.

Po vytažení z chladničky těsto rozdělíme na menší kousky a každý kousek tvarujeme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 až 12 minut, nebo dokud rohlíčky lehce nezhnědnou.

Po upečení necháme rohlíčky krátce vychladnout, ale ještě teplé je obalíme v směsi moučkového cukru a vanilkového cukru. Cukr na rohlíčcích vytvoří sladkou krustu a zároveň podtrhne jejich vanilkovou chuť.

Tipy:
Pro ještě bohatší mandlovou chuť můžete do těsta přidat několik kapek mandlové esence.
Pokud se vám zdá, že je těsto příliš suché a drolí se, přidejte trochu více másla.
Rohlíčky skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé a křehké.
Obalení teplých rohlíčků v cukru pomáhá cukru lépe přilnout a rovnoměrně se rozložit.

Tento recept na vanilkové rohlíčky s mandlovým twistem přináší klasického vánočního cukroví nový rozměr a jistě potěší všechny, kteří mají rádi sladké pečení.