Vanilkové rohlíčky bezlepkové recept


Vanilkové rohlíčky bezlepkové recept
Vanilkové rohlíčky jsou tradiční české vánoční cukroví, které je možné připravit i v bezlepkové variantě. Pro přípravu těchto rohlíčků budeš potřebovat následující ingredience

- 200 g bezlepkové mouky
- 120 g másla
- 80 g mletých oříšků (lze použít mandle, lískové ořechy nebo vlašské ořechy)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr

Postup přípravy je následující

1. Nejprve si připrav všechny ingredience. Měj na paměti, že máslo by mělo být měkké, ideálně vyndané z lednice aspoň hodinu před zpracováním.
2. V míse smíchej máslo s moučkovým cukrem do hladka.
3. Přidej žloutky a vanilkový cukr a vše důkladně promíchej.
4. Postupně přidávej bezlepkovou mouku a mleté oříšky a zpracuj těsto, dokud není homogenní a nelepí se ti k rukám.
5. Z těsta tvoř malé rohlíčky. Pokud se ti těsto lepí, můžeš si ruce poprášit bezlepkovou moukou.
6. Rohlíčky klad na plech vyložený pečicím papírem. Peč v předehřáté troubě na 160 stupňů Celsia asi 10-15 minut, nebo dokud nejsou rohlíčky zlatavé.
7. Po upečení nech rohlíčky chvíli vychladnout. Poté je ještě teplé obal v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tipy pro dokonalé vanilkové rohlíčky bezlepkové

- Mouku a mleté oříšky prosij, aby bylo těsto jemnější.
- Při formování rohlíčků buď opatrný, bezlepkové těsto může být trochu křehčí.
- Pokud máš rád intenzivnější chuť vanilky, přidej do těsta více vanilkového cukru nebo pár kapek vanilkového extraktu.
- Rohlíčky uchovávej v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.