Vanilkové rohlíčky a kuličky z jednoho těsta recept


Vanilkové rohlíčky a kuličky z jednoho těsta jsou tradiční české cukroví, které se nejčastěji připravuje během vánočních svátků. Těsto pro obě varianty je velmi podobné, takže můžete vytvořit obě sladkosti najednou.
Ingredience:

250 g hladké mouky
200 g másla
100 g mletých ořechů (vlašské ořechy nebo lískové ořechy)
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
špetka soli

Na obalení:

moučkový cukr
vanilkový cukr

Recept:

V míse smíchejte mouku, mleté ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
Přidejte změklé máslo a rukama zpracujte těsto, dokud není hladké a dobře se s ním pracuje.
Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v chladničce odpočinout alespoň hodinu, ideálně déle.
Po vyjmutí těsta z chladničky si odlomte malé kousky těsta a formujte z nich rohlíčky nebo kuličky. Rohlíčky by měly být zhruba 5 cm dlouhé a kuličky o velikosti vlašského ořechu.
Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 10-15 minut, nebo dokud nejsou lehce zlatavé.
Ještě horké obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Tipy:

Těsto může být při formování lepivé, proto si ruce můžete lehce pomoučnit.
Při obalování rohlíčků a kuliček se ujistěte, že jsou opravdu dobře obalené cukrem, aby byly krásně sladké a měly charakteristickou chuť.
Rohlíčky a kuličky skladujte v uzavřené dóze, aby zůstaly déle svěží.

Tato kombinace sladkostí je ideální pro vánoční cukroví, ale rozhodně se hodí i k jiným příležitostem.