Vanilková bábovka z pekárny recept


Vanilková bábovka z pekárny recept.

Vanilková bábovka z pekárny je lahodný a jednoduchý dezert, který okouzlí každého milovníka sladkého. Připravte si tento tradiční moučník s nádechem vanilky, který se rozplývá na jazyku.

- Ingredience
- 250 g másla nebo margarínu
- 200 g cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 vejce
- 250 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli

- Recept
1. Předehřejte pekárnu na 180 °C. Máslo nechte změknout při pokojové teplotě. Máslo pak smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a důkladně promíchejte.
2. Do směsi přilijte mléko a znovu promíchejte. V jiné misce si smíchejte mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Směs mouky postupně přidávejte do tekuté směsi a míchejte do hladka.
3. Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Pečte v předehřáté pekárně asi 60 minut. Upečenou bábovku nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
4. Před podáváním můžete bábovku pocukrovat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.

- Tipy
- Pro intenzivnější vanilkovou chuť můžete do těsta přidat semínka z jednoho vanilkového lusku.
- Pokud máte rádi ořechy, můžete do těsta přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo mandlí.
- Aby bylo těsto ještě vláčnější, můžete část mléka nahradit kysanou smetanou.
- Pokud chcete zjistit, zda je bábovka upečená, použijte špejli nebo tenký nůž, který po zapíchnutí do středu bábovky vyjmete. Pokud na ní nezůstává těsto, bábovka je hotová.
- Nechte bábovku po upečení alespoň 10 minut odpočívat ve formě, než ji vyklopíte. Tímto krokem předejdete jejímu rozpadnutí.