Valašské frgály recept.
Valašské frgály jsou tradiční moravský dezert, který má mnoho variant. Představím vám jednu z možných verzí tohoto oblíbeného koláče.
- Ingredience
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 30 g čerstvého droždí
- 100 g másla
- Náplň:
- 400 g tvarohu
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- Hrozinky (dle chuti, doporučeno namočit předem)
- Citronová kůra (dle chuti)
- Mák (alternativní náplň)
- Recept
1. Těsto: V mírně vlažném mléce rozpustíme cukr a droždí. V míse smícháme mouku se solí a přidáme rozpuštěné máslo, vejce a nakonec přilijeme mléko s droždím. Vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout přibližně 1 hodinu.
2. Náplň: Mezitím připravíme náplň smícháním tvarohu s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci, hrozinkami a citronovou kůrou. Pokud vytváříte verzi s mákem, mák smíchejte s cukrem a vejci.
3. Po vykynutí těsto rozdělíme na dvě části. Každou část vyválíme na placku o velikosti plechu, na který jsme předem položili pečící papír.
4. Na jednu placku naneseme náplň, přikryjeme druhou plackou a okraje spojíme. Povrch frgálu můžeme potřít rozšlehaným vejcem pro lesklý finish.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30-40 minut, dokud nebude povrch zlatavý.
- Tipy
- Aby byl koláč šťavnatější, můžete do náplně přidat trochu zakysané smetany.
- Namáčení hrozinek v rumu nebo jiném alkoholu dodá náplni zajímavou chuťovou nuanci.
- Pro křupavější povrch můžete frgál před pečením posypat mandlovými lupínky nebo cukrem.
- Pokud máte rádi experimentování, zkuste do náplně přidat i jiné sušené ovoce nebo ořechy.