Vaječný chléb recept


Vaječný chléb recept.

Ingredience:

- 4 velká vejce
- 250 ml mléka (lze použít jak plnotučné, tak i rostlinné)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru (nepovinné)
- 250 g hladké mouky
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- 100 g rozpuštěného másla nebo oleje
- Případně semínka (sezam, slunečnicová semínka, dýňová semínka) pro posypání nebo vmíchání do těsta

Recept:

1. V míse dobře rozšlehejte vejce s mlékem.
2. Přidejte sůl a cukr (pokud používáte) a dobře promíchejte.
3. Postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, neustále míchejte, abyste předešli vzniku hrudek.
4. Nakonec vmíchejte rozpuštěné máslo nebo olej. Pokud chcete, můžete do těsta přidat i semínka pro zajímavější texturu a chuť.
5. Těsto nalijte do předem vymazané a moukou vysypané formy na chléb. Můžete posypat vrch semínky.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 40-50 minut, nebo dokud vrch nezezlátne a špejle vložená dovnitř nevyjde čistá.
7. Po upečení nechte chléb vychladnout před vyjmutím z formy.

Tipy:

- Pro lehčí variantu můžete použít polohrubou mouku nebo kombinaci hladké a celozrnné mouky.
- Experimentujte s přidáním bylinek, jako je tymián nebo rozmarýn, pro aromatický chléb.
- Pokud máte rádi sladké, přidejte do těsta rozinky, ořechy nebo sušené ovoce.
- Aby byl chléb vláčnější, můžete část mléka nahradit bílým jogurtem.
- Pro křupavější kůrku můžete chléb posledních 10 minut pečení potřít vajíčkem rozšlehaným s lžící vody.
- Nezapomeňte chléb před krájením nechat řádně vychladnout, aby se nerozpadal.