Václavkový guláš recept


Václavkový guláš recept.

**Ingredience:**

- 500 g hovězího masa na guláš
- 500 g václavků (čerstvých nebo mražených)
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje
- 500 ml hovězího vývaru
- 1 bobkový list
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička cukru (nepovinné)

**Recept:**

1. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek nasekejte. Hovězí maso nakrájejte na kostky.
2. V hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a nezačne se zlatožlutě barvit.
3. Přidejte maso a restujte, dokud nebude ze všech stran opečené.
4. Přisypete sladkou papriku, mletý kmínu a promíchejte. Rychle přidejte trochu vývaru, aby paprika nezhořkla.
5. Přidejte rajčatový protlak, bobkový list, majoránku, cukr (nepovinné), sůl a pepř. Dobře promíchejte.
6. Zalijte zbytkem hovězího vývaru a nechte pomalu vařit pod pokličkou asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne.
7. Mezitím očistěte václavky, pokud používáte čerstvé. Mražené houby stačí rozmrazit. Houby přidejte do guláše a vařte dalších 30 minut.
8. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit lžící hladké mouky rozmíchané v malém množství vody. Přilijte do guláše a vařte ještě několik minut, dokud omáčka nezhoustne.
9. Před podáváním nechte guláš chvíli odstát, aby se chutě propojily.

**Tipy:**

- Před přidáním houby do guláše je můžete na krátko osmahnout na troše oleje s česnekem pro intenzivnější chuť.
- Guláš bude ještě chutnější druhý den, když se chutě dokonale spojí.
- Podávejte s knedlíkem, chlebem nebo bramborami.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat lžičku mleté červené papriky.