Uzeninová polévka s vejcem recept


Uzeninová polévka s vejcem recept.

Uzeninová polévka s vejcem je tradiční a srdnatá polévka, která se hodí zejména do chladnějšího počasí. Tato receptura přináší jednoduchý a rychlý způsob, jak si připravit lahodnou a vydatnou polévku.

**Ingredience:**
- 200 g uzeného masa (např. klobása, šunka, bůček)
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 středně velké brambory
- 1 mrkev
- 1 litr masového vývaru (buď domácího, nebo z bujónu)
- 4 vejce
- 2 lžíce oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- Petrželka na ozdobu

**Recept:**

1. Uzené maso nakrájejte na malé kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nasekejte. Mrkev a brambory očistěte a nakrájejte na menší kostičky.
2. V hlubokém hrnci rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Restujte na středním plameni, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte nakrájené uzené maso a restujte dalších pár minut, dokud se nezačne zlato hnědit.
4. Přidejte nakrájené brambory a mrkev. Vše promíchejte a nechte zeleninu trochu osmahnout.
5. Zalijte masovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku vařit na mírném ohni asi 20 minut, nebo dokud nejsou brambory a mrkev měkké.
6. Během posledních pěti minut vaření rozklepněte do polévky opatrně vejce tak, aby se žloutek nerozbil. Nechte vejce ztuhnout v horké polévce.
7. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
8. Podávejte horké, ozdobené nasekanou petrželkou.

**Tipy:**

- Pro extra chuť můžete přidat pár kapek worcesterské omáčky nebo kousek bobkového listu během vaření.
- Uzeninová polévka chutná ještě lépe druhý den, když se všechny chutě pěkně spojí.
- Experimentujte s různými druhy uzeného masa pro různorodost chutí.
- Pokud preferujete hustší polévku, můžete přidat více zeleniny nebo na konci vaření trochu rozmačkaných brambor.
- Přidáním čerstvého chleba nebo bagety vytvoříte plnohodnotné jídlo.

Tento recept je flexibilní a umožňuje různé variace podle vaší chuti nebo toho, co máte zrovna doma. Užijte si přípravu a hlavně dobré chutnání!