Uzené maso s fazolovou kaší a šafránovou omáčkou recept.
Ingredience:
Uzené maso:
- 1 kg uzeného masa (například plec nebo bůček)
- 2 lžíce oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíčka mletého pepře
- 1 lžička mleté papriky
- 2 bobkové listy
- voda
Fazolová kaše:
- 500 g suchých bílých fazolí
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Šafránová omáčka:
- špetka šafránu
- 200 ml smetany pro vaření
- 1 lžíce másla
- sůl, pepř dle chuti
Recept:
1. Uzené maso nejprve opláchneme a vložíme do velkého hrnce. Přidáme oloupanou a na čtvrtiny nakrájenou cibuli, oloupané stroužky česneku, mletý pepř, mletou papriku, bobkové listy a zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Vaříme na mírném ohni dokud není maso měkké, obvykle 2-3 hodiny.
2. Fazolovou kaši připravíme tak, že fazole necháme přes noc namočené ve vodě. Druhý den vodu slijeme, fazole dáme do hrnce a zalijeme čistou vodou. Přidáme oloupanou a na čtvrtky nakrájenou cibuli, oloupané stroužky česneku, sůl a pepř. Vaříme, dokud nejsou fazole měkké. Potom vodu slijeme, ale část si ponecháme. Fazole rozmixujeme spolu s olivovým olejem a případně přidáme trochu vody, ve které se vařily, aby kaše měla hladší konzistenci.
3. Pro šafránovou omáčku nejprve necháme šafrán louhovat v troše teplé vody asi 10 minut. Poté v malém hrnci rozpustíme máslo, přidáme smetanu a šafrán včetně vody, ve které se louhoval. Omáčku vaříme na mírném ohni asi 5 minut, dokud nezhustne. Nakonec ochutíme solí a pepřem.
Tipy:
- Místo bílých fazolí můžete použít jakýkoliv jiný druh fazolí, který máte rádi.
- Uzené maso může být náhradou i klobása nebo jiný druh uzeniny.
- Omáčku můžete ochutit i trochou citronové šťávy pro svěží chuť.
- Podávejte uzené maso nakrájené na plátky s fazolovou kaší a polijte šafránovou omáčkou. Jako přílohu můžete podávat pečivo nebo vařené brambory.